czwartek, 5 maja 2011

Mazurek królewski

Mazurek królewski

Autorem artykułu jest Regina Plona


    Każdy cukiernik na pewno w swoim zawodzie jest mistrzem dobrego smaku, ale dla siebie. Kupujący w cukierni czy też w super marketach jest po prostu klientem. Naprawdę dobre jest to, co sami sobie ukręcimi, więc zapraszam Cię drogi czytelniku do moich artykułów, a na pewno poczujesz smak tego co dobre.
Kuchnia polska to przecież również rolady, pierniki, czy też babki. Do ulubionych potraw Polaków należą również: naleśniki podawane z dżemem, owocami lub twarogem, pierogi w rozmaitych wariantach ( na słodko lub pikantne )

             SKŁADNIKI
   Ciasto - 35 dag masła
                   15 dag cukru
                      6 jajek 
                   35 dag mąki, szczypta soli, konfitury do przybrania (wiśnie, truskawki),
                   15 dag migdałów, skórka z połowy pomarańcza 
   Lukier - 10 dag cukru pudru 
                      1 łyżka soku cytrynowego
    WYKONANIE
Utrzeć masło z cukrem, dodać4 ugotowane i przetarte przez sito żółtka oraz jedno żółtko surowe, cały czas ucierając, dodać skurkę pomarańczową oraz obrane ze skórki po uprzednim sparzeniu, drobno posiekane migdały.
 Do gładkiej masy dodać przesianą mąkie i sól, dobrze wyrobyć ciasto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. 
 Zimne ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką. 2/3 ciasta rozwałkować na kwadratowy placek o grubości 1 cm i ułożyć  na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blasze.                                                                         
Z pozostałego ciasta uformować wałeczki grubości ołówka, ułożyć z nich ukośną kratę ( w krztałcie rąbów).Całe ciasto posmarować żółtkiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około pół godziny na jasno złoty kolor. Po ostygnięciu włożyć do kratek dobrze osączone konfitury.
Całość polać lukrem lub ewentualnie udekorować według gustu.
                 Smacznego :):):)
            


  
---
http://polskieciacho.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz