czwartek, 5 maja 2011

Jakie wino ?

Co zrobić, kiedy chcesz podać wino do kolacji a nie wiesz jakie wybrać ?

Autorem artykułu jest Elżbieta Gralewska


Spotkanie z przyjaciółmi powinno Ci dostarczyć samych miłych wrażeń. Kiedy jednak stresujesz się, bo chcesz ich ugościć jak najlepiej, a oni są znawcami wina, co wtedy ?

No właśnie, jeśli nie jesteś znawcą wina i nie wiesz jakie kupić żeby na pewno było dobre i pasowało do dań, a spotkanie tuż tuż.... Trudno jest zadowolić znawców wina, nawet jeśli poda się smaczne dania. Trzeba jeszcze pamiętać o tym , jakie wino do czego, jakie na początek a jakie na koniec. Taka niewiedza może zepsuć przyjemność biesiadowania. A przecież masz się czuć dobrze, chcesz usłyszeć pochwały na temat pysznych dań i dobrego wina. Wtedy Twoja radość będzie pełna.

Nie powinieneś szukać wina po omacku. Nie kieruj się ceną albo wyglądem butelki. Nie polegaj na opinii sprzedającego, który Ci powie : to wino jest dobre. Taka opinia niewiele znaczy, no bo dobre  w jakim sensie ? mocne,  łagodne, z owocową nutą, z beczki, z dębowym posmakiem... Przecież trzeba je dopasować do potrawy. Temat ten jest ogromnie szeroki. Dobry sprzedawca zapyta : do czego to wino ? No i tu już musisz podjąć decyzję co do sytuacji, w jakiej chcesz to wino podać. Czy to ma być aperitif, czy do dania głównego (jakiego?), czy do deseru. Żebyś się nie pogubił w gąszczu możliwości, podam Ci sposób najprostszy i najpewniejszy.

Dopasuj wino z jednego regionu do potraw z tego samego regionu.

Jako przykład podam Ci wspaniały i bogaty kulinarnie region wschodniej Francji – Alzację.
Alzacja słynie z białych win. Trzymaj się tego jako motywu przyjęcia.

Zacznij od wina na aperitif : pewniakiem będzie Gewurtztraminer, białe wino o charakterystycznej owocowej nucie, nazywane na etykietach wytrawne ale niektórzy producenci robią je prawie słodkie. W każdym razie jest wyraziste ale łagodne i nadaje się świetnie na aperitif. Do niego możesz podać różne przystawki, np. tartę cebulową, i tak wino będzie głównym elementem tego etapu posiłku.

Kuchnia alzacka jest bardzo bogata, możesz w niej wybrać to, co umiesz sam zrobić.
Najprostsze to kurczak w rieslingu, choucroute albo pstrąg w rieslingu na duszonych warzywach. Do tego oczywiście odpowiednio : do kurczaka i pstrąga riesling a do choucroute może być pinot noir, jedyny czerwony szczep dozwolony w Alzacji.

Do deseru możesz również podać Gewurtztraminer, może być innego producenta, bo to wino sprawdza się też świetnie do deserów. Możesz podać słodką tartę, najsłynniejsza jest śliwkowa, jabłkowa lub z białym serem.

Jestem pewna że spójność dań i win pochodzących z jednego regionu gwarantuje udane przyjęcie.
---
Sugestie dotyczące tart (również alzackich) znajdziesz na stronie tarterii „Tart’Yvonne” www.tarty.com.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz