Autorem artykułu jest kisanab 150.
Przepis pochodzi z domowej książki kucharskiej babci mojego kolegi pani Teodozji, szacunek mistrzyni w gotowaniu. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste chociaż czasochłonne.Ale dla chcącego nic trudnego a przyjemnie jest napchać brzuszek do pełna czymś pysznym !
-10 dkg. drożdży
-1 kg mąki
-4 jajka
- 1/2 l mleka
-1/2 łyżeczki soli ( 1 łyżka płaska cukru )
Rozrobić drożdże z łyżeczką cukru, mlekiem i 1/2 kg mąki. pozostawić aby wyrosło troszeczkę.
Po wyrośnięciu dodać jajka i pozostałą mąkę oraz sól.Wyrabiać dotąd aż będzie odchodziło od ręki. Pozostawić ciasto do drugiego wyrosniecia ( powinno podwoić swoją objetość ).
Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować na 1 cm grubości i wycinać szklanką okrągłe bułeczki. Ukladać je na lniane lub płucienne sciereczki i przykryć rownierz ściereczką ( znowu muszą podrosnąć ). Przygotować garnek z wodą ( przynajmniej 4-5 litrów ) zawiazac ściereczke wokół garnka., gdy woda zacznie sie gotować ukladać na niej bułeczki , przykryć i parować okolo 3.5 do 4 minut. pierwszą partie warto rozłamać i sprawdzić czy niema w środku surowego ciasta.( po ułożeniu buleczek na płuciennej ściereczce garnek najlepiej przykryc drugim garnkiem lub wysoką pokrywką aby nie przygniatać parowanych bułeczek). Czas parowania można przedlużyc lub skrocić w miarę potrzeb.
Sos do klusek na parze.....
- 1 cebula
- 1 kurczak (średniej wielkości)
-2-3 łyżki śmietany
-2-3 lyżki oliwy
Cebulę podsmarzyć na oliwie dodać poporcjowanego kurczaka, podrumienić i zalać gorącą wodą. Dodać wegetę i dusić do miękkości. Mąkę śmietane wymieszać z zimną wodą do zagęszczenia sosu. Ugotowane mieso wyjąc ,zagęściś sos i przyprawić. Jeżeli sos bedzie nadal rzadki odstawić go z gazu i zagęścić jeszcze raz.Gotować kilka minut ciągle mieszając ( mieso można rownież upiec w piekarniku a sos można zrobic z małej porcji miesa ).
Bułeczki polewamy gorącym sosem i podajemy z surówką ( bułeczki mozna też podsmarzyc na patelni).Niebo w gębie!!!
smacznego Kisanab150
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz