czwartek, 5 maja 2011

Kluski na parze babci Teodozji.

Autorem artykułu jest  kisanab 150.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przepis pochodzi z domowej książki kucharskiej babci mojego kolegi pani Teodozji, szacunek mistrzyni w gotowaniu. Przygotowanie tej potrawy jest  bardzo proste chociaż  czasochłonne.Ale  dla chcącego nic trudnego a przyjemnie jest napchać brzuszek do pełna czymś pysznym !



-10 dkg.  drożdży
-1 kg  mąki
-4  jajka
- 1/2 l  mleka
-1/2  łyżeczki soli  ( 1 łyżka płaska cukru )

              Rozrobić drożdże  z łyżeczką cukru, mlekiem i 1/2 kg  mąki. pozostawić  aby  wyrosło troszeczkę.
Po wyrośnięciu dodać jajka i pozostałą  mąkę oraz  sól.Wyrabiać dotąd aż będzie odchodziło od ręki. Pozostawić ciasto do drugiego wyrosniecia  ( powinno  podwoić  swoją  objetość ).
Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować na 1 cm grubości i wycinać  szklanką  okrągłe bułeczki. Ukladać je na lniane  lub płucienne sciereczki i przykryć rownierz ściereczką ( znowu muszą podrosnąć ).  Przygotować  garnek z wodą ( przynajmniej 4-5 litrów ) zawiazac  ściereczke  wokół  garnka., gdy woda  zacznie sie gotować ukladać  na niej bułeczki , przykryć i parować  okolo 3.5 do 4 minut. pierwszą partie  warto rozłamać i sprawdzić czy niema w środku surowego ciasta.( po ułożeniu buleczek na płuciennej ściereczce garnek najlepiej przykryc drugim garnkiem lub wysoką pokrywką  aby nie przygniatać parowanych bułeczek). Czas parowania można przedlużyc lub skrocić w miarę  potrzeb.

                                    Sos do klusek na parze.....
- 1 cebula
- 1 kurczak (średniej wielkości)
-2-3 łyżki śmietany
-2-3 lyżki oliwy


Cebulę podsmarzyć na oliwie dodać poporcjowanego kurczaka, podrumienić i zalać gorącą wodą. Dodać wegetę i dusić do miękkości. Mąkę śmietane  wymieszać z zimną wodą  do zagęszczenia sosu. Ugotowane mieso wyjąc ,zagęściś sos  i przyprawić. Jeżeli sos bedzie  nadal rzadki odstawić go z gazu i zagęścić jeszcze raz.Gotować kilka minut  ciągle  mieszając ( mieso można  rownież  upiec w piekarniku a sos można zrobic z małej porcji miesa ).
Bułeczki polewamy gorącym sosem  i podajemy z surówką (  bułeczki mozna też podsmarzyc na patelni).Niebo w gębie!!!
               
                                                                              smacznego Kisanab150

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz