czwartek, 7 kwietnia 2011

Wątróbka z Jablkiem i cebulą.

        Doskonale zdaje sobie sprawę że nie każdy lubi wątrobkę.Dla niektórych jest gorzka, niesmaczna wielu ludzi nigdy nawet nie próbowalo tego specjału. Wydaje mi sie że niema niesmacznych potraw wszystko to kwestia przyprawienia.Gotowłem to wielokrotnie i naprawdę jest smaczne.


Skladniki:
-wątróbka  wieprzowa lub drobiowa 0.5 kg
-dwa duże jablka
-dwie cebule
-sól
-pieprz
-odrobina maki
-olej
-0.5 l bulionu
Myjemy dokladnie wątrobkę pod zimną wodą wrzucamy do durszlaka żeby obciekla z nadmiaru wody.
Nastepnie jeżeli jest to wątróbka wieprzowa  to odcinamy żyłki i rozcinamy ją w niegrube plastry( jak byśmy filetowali rybe ), nie powinna być za gruba będzie smaczniejsza.Drobiową  wystarczy oczyscić z żył.
Nastepnie wlewamy na patelnie  niewielką  ilość oleju.Obtaczamy plastry wątróbki w  mące i ukladamy na patelni. Smażymy z obu stron po kilka minut.Nie przyprawiamy !
Następnie  obieramy i drylujemy jabłka, kroimy je, nie za drobno im wieksze kawałki tym lepiej. Kroimy tez cebule w pólksiężyce. Do glębokiego rądla  wrzucamy jabłka, podlewamy bylionem ( można dodać liść laurowy , ziele angielskie co kto lubi).Na jabłkach kładziemy wątróbkę a na wierzch cebule. Gotujemy pod przykryciem często mieszając i podlewając bulionem aż zmieknie watróbka i bedzie krucha.Po ostatnim dolaniu bulionu proponuje posolić i popieprzyć, warto sprobowac i samemu stwierdzic ile.
   Gotujemy już bez przykrycia  do mometu zgęstnienia sosu.
 Podajemy jak kto lubi z ziemniakami lub z pieczywem .

Zyczę smacznego !!!
Autorem artykułu jest  kisanab150

http://mojsamochod-kisanab150.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz