Mazurek królewski
Autorem artykułu jest Regina PlonaKażdy cukiernik na pewno w swoim zawodzie jest mistrzem dobrego smaku, ale dla siebie. Kupujący w cukierni czy też w super marketach jest po prostu klientem. Naprawdę dobre jest to, co sami sobie ukręcimi, więc zapraszam Cię drogi czytelniku do moich artykułów, a na pewno poczujesz smak tego co dobre.
Kuchnia polska to przecież również rolady, pierniki, czy też babki. Do ulubionych potraw Polaków należą również: naleśniki podawane z dżemem, owocami lub twarogem, pierogi w rozmaitych wariantach ( na słodko lub pikantne )
Ciasto - 35 dag masła
15 dag cukru
6 jajek
35 dag mąki, szczypta soli, konfitury do przybrania (wiśnie, truskawki),
15 dag migdałów, skórka z połowy pomarańcza
Lukier - 10 dag cukru pudru
1 łyżka soku cytrynowego
WYKONANIE
Utrzeć masło z cukrem, dodać4 ugotowane i przetarte przez sito żółtka oraz jedno żółtko surowe, cały czas ucierając, dodać skurkę pomarańczową oraz obrane ze skórki po uprzednim sparzeniu, drobno posiekane migdały.
Do gładkiej masy dodać przesianą mąkie i sól, dobrze wyrobyć ciasto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Zimne ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką. 2/3 ciasta rozwałkować na kwadratowy placek o grubości 1 cm i ułożyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blasze.
Z pozostałego ciasta uformować wałeczki grubości ołówka, ułożyć z nich ukośną kratę ( w krztałcie rąbów).Całe ciasto posmarować żółtkiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około pół godziny na jasno złoty kolor. Po ostygnięciu włożyć do kratek dobrze osączone konfitury.
Całość polać lukrem lub ewentualnie udekorować według gustu.
Smacznego :):):)
---
http://polskieciacho.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz