Skladniki:
-wątróbka wieprzowa lub drobiowa 0.5 kg
-dwa duże jablka
-dwie cebule
-sól
-pieprz
-odrobina maki
-olej
-0.5 l bulionu
Myjemy dokladnie wątrobkę pod zimną wodą wrzucamy do durszlaka żeby obciekla z nadmiaru wody.Nastepnie jeżeli jest to wątróbka wieprzowa to odcinamy żyłki i rozcinamy ją w niegrube plastry( jak byśmy filetowali rybe ), nie powinna być za gruba będzie smaczniejsza.Drobiową wystarczy oczyscić z żył.
Nastepnie wlewamy na patelnie niewielką ilość oleju.Obtaczamy plastry wątróbki w mące i ukladamy na patelni. Smażymy z obu stron po kilka minut.Nie przyprawiamy !
Następnie obieramy i drylujemy jabłka, kroimy je, nie za drobno im wieksze kawałki tym lepiej. Kroimy tez cebule w pólksiężyce. Do glębokiego rądla wrzucamy jabłka, podlewamy bylionem ( można dodać liść laurowy , ziele angielskie co kto lubi).Na jabłkach kładziemy wątróbkę a na wierzch cebule. Gotujemy pod przykryciem często mieszając i podlewając bulionem aż zmieknie watróbka i bedzie krucha.Po ostatnim dolaniu bulionu proponuje posolić i popieprzyć, warto sprobowac i samemu stwierdzic ile.
Gotujemy już bez przykrycia do mometu zgęstnienia sosu.
Podajemy jak kto lubi z ziemniakami lub z pieczywem .
Zyczę smacznego !!!
Autorem artykułu jest kisanab150
http://mojsamochod-kisanab150.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz